Rólunk

Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk újra kialakítani a csikók kiképzésén keresztül a sportban való részvétel lehetőségét, és a már szakszerűen kiképzett sportlovak, valamint a sportban eredményesen teljesített kancák tenyészkancaként való értékesítését.

a lEGMODERNEBB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁKAT HASZNÁLJUK

Történetünk

Erdélyi Gyula vagyok, ceglédi mezőgazdasági vállalkozó. Vállalkozásom stabilitását a 800 ha mezőgazdasági művelésben lévő földterület, valamint a Kugla major területén működő 400-as létszámú holsteinfríz tejelő szarvasmarha állomány adja. Jól működő vállalkozásom újabb kihívások keresésére ösztönzött. 1995-ben keltette fel először a lovassport az érdeklődésemet. Mivel semmilyen lovas múlttal nem rendelkeztem, szükségem volt egy lovas szakemberre. Így találtam rá Sári Viktorra, aki lótenyésztő szakmérnök és aktív lovasedző. Eleinte elsősorban a versenyzés volt a cél. Ehhez vásároltunk lovakat, és kerestünk rájuk lovasokat.

Megalapítottuk a Ceglédi Lovas Klub-ot, és fiatal, tehetséges lovasokat igazoltunk le, pl. Fábiáncsics Gábort, Zajzon Andrást, Karádi Lászlót. Ezek a versenyzők évről évre jobbnál jobb eredményeket értek el, többek között Fábiáncsics Gábor Merán-nal Fiatal Lovas Eb-n vett részt, a budapesti Világkupán 2. helyezett lett.

Ezekben az években a tenyésztés még nem jelentett nagy kihívást számomra, hosszúnak tűnt az idő, mire az eredményével találkozik egy tenyésztő. Ebből a szempontból a postagalambok felé fordultam, ahol sokkal rövidebb a generációs intervallum. A postagalambok versenyeztetésénél nem lehet külön választani a tenyésztést a versenyzéstől. Ezen a területen elért hazai és nemzetközi sikereim újabb alvó gondolatot ébresztettek bennem: adottak a lehetőségek (terület, jó minőségű legelő, istálló, egyéb épületek), az addigi élettapasztalataimat megpróbálom kamatoztatni a lótenyésztésben is.

Célunk

Tenyésztési célunk: a legmodernebb tenyésztési technológiát felhasználva – ICSI – a világversenyeken résztvevő versenylovak kancacsaládjából származó, már ivadékaikban is bizonyított kancák felvásárlása; a legjobb – élő és már nem élő – mének örökítőanyagának felhasználásával világszínvonalú génkombinációk előállítása embrió formájában, majd azok mélyhűtött, illetve beültetett állapotban való értékesítése.

Természetesen a hagyományos úton történő megtermékenyítést is alkalmazzuk a saját tenyésztésű kancáinkon, a fiatal feltörekvő méneiknek pedig lehetőséget adunk a sport kipróbálására  – keresve a jövő csillagait.

Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk újra kialakítani a csikók kiképzésén keresztül a sportban való részvétel lehetőségét, és a már szakszerűen kiképzett sportlovak, valamint a sportban eredményesen teljesített kancák tenyészkancaként való értékesítését

IMG_20220121_095957

a KÖZELMÚLT ESEMÉNYEI

2019-ben Fábiáncsics Gábor segítségével – akivel mindvégig társak maradtunk, voltak és vannak is közös lovaink – vásároltunk néhány csikót, majd tenyészkancákat.

2020-ban újra megkerestem Sári Viktort, akire a tenyésztés szakmai irányítását bíztam.

2021-ben 10 db csikó született vásárolt vemhes kancákból. A kancák teljesítményre szelektált kancacsaládokból származnak, és a jelenlegi világranglista élén lévő ménektől ellettek csikókat.

2022-ben megszülettek az első olyan csikóink, melyek embriói az ICSI program által készültek. Nagy örömünkre így megszületettek az első Chacco-Blue csikóink. 

2023-ban is több kiemelkedő csikónk született, főként Chacco-Blue-tól és Diarado-tól. Néhány lovunk pedig megkezdte a versenyzést. 

Erdélyi Gyula

E.SPORTHORSES

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!